Background
15.3.2019ostotoimeksianto, asiakkaani etsii

Uutta kotia ei löydy - tee ostotoimeksianto

Joskus käy niin, että uutta asuntoa ei löydy sitkeästä yrittämisestä huolimatta. Ei vaikka olisit pyytänyt välitysliikkeitä ottamaan yhteyttä ja tarjoamaan sopivia asuntoja. Tässä kohdin kannattaa pysähtyä hetkeksi ja harkita ostotoimeksiannon tekoa.Silloin sinä maksat välityspalkkion myyjän puolesta, mikä houkuttelee asuntonsa myyntiä vasta suunnittelevat tarjoamaan asuntoaan ostettavaksi. Ostotoimeksianto on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, kun tiedät tarkalleen, mitä ja mistä asuntoa etsit.

Näin se oikea asunto löytyi – onnistunut ostotoimeksianto 

Sain yhteydenoton asiakkaalta, joka oli jo pidempään etsinyt itselleen uutta kotia. Hän oli tehnyt yhden ostotoimeksiannon toisen välitysliikkeen kanssa, mutta se oli päättynyt tuloksettomana.  


Asiakkaani toiveissa oli 50-80 neliöinen asunto vanhasta 1890-1920 rakennetusta talosta, jossa olisi 2-3h+k. Sijaintitoiveena Ullanlinna, Punavuori, Kaartinkaupunki tai Eira. Keskustelimme asiasta ja lopulta päädyttiin ostotoimeksiannon tekemiseen. 


Kävin asiakkaani kotona tekemässä ostotoimeksiannon. Sain tarkan kuvauksen, millaista asuntoa ollaan etsimässä, mutta sitä kuvaustakin tarkemmin ymmärsin käydessäni hänen kodissaan, mitä ollaan etsimässä. Keskustelujen pohjalta laadin mm. yksilöivän ilmoituksen Helsingin Sanomiin, Kamppi-Eiraan ja Töölöläiseen. Ilmoituksiin vastattiin varsin ahkerasti. Myös välittäjäkollegat eri välitysliikkeistä ottivat yhteyttä. 


Kävin tutustumassa useisiin asuntoihin, kunnes astuin sisään huoneistoon, josta tiesin välittömästi, että tässä se on. Ja sehän se oli. Ostotoimeksiannon allekirjoittamisesta ostotarjouksen hyväksymiseen meni 21 päivää. Ostettu asunto ei ollut myynnissä, mutta asunnon omistaja oli jo harkinnut myyntiä. Ilmoitus herätti mielenkiinnon ottaa yhteyttä ja tarjota asuntoa asiakkaalleni.

Miten valmistaudut ostotoimeksiannon tekemiseen?

 1. Mieti tarkoin, millaista asuntoa etsit ja mistä etsit. Määrittele ostettavalle asunnolle hintahaarukka. Kuvat toiveasunnosta auttavat hahmottamaan, mitä olet hakemassa, mutta voit listata asioita, joita asunnossa pitää ehdottomasti olla tai mistä et todellakaan pidä. Ole myös realisti. Mieti etsitkö remontoitavaa asuntoa, jonka voit tehdä mieleiseksesi vai täydellisesti toiveittesi mukaista asuntoa. Mahtuuko toiveittesi asunto oikeasti asettamaasi hintahaarukkaan.
   
 2. Valitse kiinteistönvälitysliike, jolla on käytössä kaikkien muiden kanavien ohella myös säännöllistä, näyttävää lehti-ilmoittelua esim. Helsingin Sanomissa. Asuntoportaaleissa ei vielä ole paikkaa ostotoimeksiannoille ja myyntiaikeissa olevat harvemmin jaksavat kahlata läpi kaikkien välitysliikkeiden nettisivuja tai facebook-profiileja löytääkseen ostotoimeksiantoja.

  Printti-ilmoitus selkein yksityiskohdin varustettuna Helsingin Sanomissa, Töölöläisessä tai vaikka Kamppi-Eirassa on varsin tehokas, mutta poissuljettua ei ole käyttää ilmoitteluun Twitteriä, Instagramia ja Facebookia. Asuntonsa myyntiä harkitsevat seuraavat asuntomarkkinoiden kehitystä ja asuntojen myynti-ilmoituksia yleensä pitkään ja varsin säännöllisesti ennen myyntipäätöksen tekemistä. Oikein laadittu ostotoimeksiantoilmoitus  houkuttelee ottamaan yhteyttä välittäjään ja tarjoamaan asuntoaan ostettavaksi.
   
 3. Kun otat yhteyttä välittäjään, kysy onko hänellä kokemusta ostotoimeksiannosta ja onko hän onnistunut sopivan asunnon löytämisessä. Kysy referenssejä. Näin vältät myös välittäjät, jotka ostotoimeksiannoilla yrittävät vain hankkia myyntikohteita.
   
 4. Sopivan välittäjän löydyttyä, tee ostotoimeksianto. Välittäjä etsii sinulle vaihtoehtoja, jotka eivät ole myynnissä. Menettelytapa on sovittavissa, mutta suosin tapaa, jossa asuntoa käydään katsomassa yhdessä ja jos asunto vastaa toiveitasi, tilaan tarvittavat asiakirjat päätöksenteon tueksi. Tarjousneuvottelut käydään normaaliin tapaan. Myyjä päättää, mihin hintaan asuntonsa myy ja sinä, mihin hintaan olet valmis ostamaan asunnon.

  Kun haluat tietää lisää ostotoimeksiannon tekemisestä, ota yhteyttä! Katso avoimet ostotoimeksiantoni täältä.

Seuraa somessa

Tuija Salojoki

040 592 4642

tuija.salojoki@kotijoukkue.fi

Helsingin Kotijoukkue

Urheilukatu 5, 00250 Helsinki

KOTIJOUKKUEEN%20LOGO-me.png

© Tuija Salojoki. Kaikki oikeudet pidätetään.