Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mitä tarkoittaa LKV?

Lisätty 06.04.2018

Kiinteistönvälitysalalla näkee monenlaisia titteleitä. Osa nimikkeistä on puhtaita markkinointinimikkeitä eivätkä kerro välittäjän kiinteistöalan koulutuksesta yhtään mitään. Ole varovainen silloin, kun vastaan tulee henkilö, joka antaa ymmärtää olevansa laillistettu kiinteistönvälittäjä olematta sitä. Välittäjää valitessa onkin hyvä tietää, mitä eri nimikkeet tarkoittavat ja mitä tarkoittaa LKV. 

 

Kiinteistönvälittäjän ammatti ei kenties ole niitä maailman arvostetuimpia, mikä osaltaan johtuu siitä, että alalla voi toimia kuka vain ilman mitään alan koulutusta. Positiivinen muutos parempaan tapahtui 1.1.2016 voimaan tulleen muutoksen myötä. Laki kiinteistönvälitys- ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä edellyttää, että välitysliikkeellä ja sen eri toimipisteillä pitää 50 % välitystehtävistä suorittavista henkilöistä olla LKV-pätevyys. Lakimuutos kannustaa monet alalla vuosia toimineetkin tarttumaan lakikirjaan ja hankkimaan LKV-pätevyyden. Samalla saatiin myös välitysliikkeet panostamaan koulutukseen ja koulutettuihin välittäjiin. Tällä on uskoakseni erittäin positiivinen vaikutus alan osaamistason nousemiseen.

 

LKV tarkoittaa laillistettua kiinteistönvälittäjää, joka on suorittanut Keskuskauppakamarin järjestämän LKV-kokeen. Kokeen läpäisee noin kolmannes kaikista osallistujista, joten ihan mikään läpihuutojuttu viisi tuntia kestävä koe ei ole.  LKV kertoo asiakkaalle, että kiinteistönvälittäjä on alansa ammattilainen, joka tuntee kiinteistönvälitysalan lainsäädännön ja toimii sen mukaisesti. Välittäjää valitessa kannattaa huomioida, että ainoastaan LKV-kokeen hyväksytysti suorittanut saa käyttää nimikkeitä kiinteistönvälittäjä, välittäjä, vuokrahuoneiston välittäjä (LVV) tai asunnonvälittäjä. 


LKV-kokeen hyväksytysti suorittanut tuntee 

  • toiminnan harjoittamisen kannalta tarpeellisen lainsäädännön, 
  • hyvän välitystavan,
  • eettiset säännöt sekä
  • hallitsee välitystoimeksiannon hoitamisen edellyttämät käytännön toimet.

Kiinteistönvälittäjän tehtävään liittyvää tarpeellista lainsäädäntöä löytyy henkilötietolaista, avioliittolaista, perintökaaresta, kuluttajansuojalaista, vahingonkorvauslaista, asuntokauppalaista, asunto-osakeyhtiölaista, ryhmärakennuttamislaista, osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, konkurssilaista, ulosottokaaresta, opintotukilaista, maankäyttö- ja rakennuslaista, ympäristönsuojelulaista, jätelaista, vesilaista, aravalaista, tuloverolaista, ennakkoperintä­laista, perintö- ja lahjaveroista, varainsiirtoverolaista, arvonlisä­verolaista sekä maakaaresta, joka sääntelee kiinteistön kauppaa.

 

Lisätietoa: 

Hyvä välitystapa

Hyvä vuokranvälitystapa

Eettiset säännöt

LKV-koe

Kiinteistönvälitysalan tavallisimpia nimikkeitä:

  • LKV, laillistettu kiinteistönvälittäjä. Pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe.
  • LVV, laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä, asunnonvälittäjä. Pätevyys, joka saadaan läpäisemällä LKV-koe tai LVV-koe.
  • KiAT, kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto on näyttötutkinto. Osaaminen näytetään ja arvioidaan aitoja työtehtäviä tekemällä työpaikalla. Tutkinto ei oikeuta kiinteistönvälittäjä-nimikkeen käyttöön. Tällä koulutuksella on useita koulutuksen järjestäjiä.
  • KED®, kiinteistöedustajan koulutus ja tutkinto (Kiinko). Tutkinto antaa hyvät perustiedot ja valmiudet toimia alalla.
  • Myyntineuvottelija / Asuntomyyjä / Myyntiedustaja henkilöllä ei vielä ole suoritettuna alan tutkintoja. Hän voi olla aloitteleva tai toisaalta kokenut myyjä, mutta alan tutkintoja hänellä ei ole.
  • Osakas / yrittäjä / myyntipäällikkö / huippumyyjä ovat markkinointinimiä, jotka eivät kerro alan koulutuksesta mitään.