Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kaksiosainen asuntokauppa eli asunto osamaksukaupalla

Lisätty 27.01.2017

Oletko löytänyt unelmiesi asunnon ja pelkäät, että se myydään ennen kuin omasi on mennyt kaupaksi? Tiedät kuitenkin, että pankkisi joustaa ja sinulla on mahdollisuus maksaa asunnosta osa ja myöhemmin loput. Ratkaisu tilanteessasi voi olla asunnon ostaminen kaksiosaisella kaupalla.

Käytetyn asunnon asuntokaupan voi tehdä myös osamaksukaupalla.Käytetyn asunnon asuntokaupan voi tehdä myös osamaksukaupalla.

Käytetyn asunnon asuntokaupan voi tehdä myös osamaksukaupalla. Asuntokauppaa ei kuitenkaan tehdä perinteisellä osamaksulla, jossa maksetaan useita pienempiä eriä vaan yleisimmin siten, että kauppahinta maksetaan kahdessa erässä.

Asunnon osamaksukaupassa omistusoikeuden siirtyminen sidotaan yleensä kauppahinnan maksuun

Kauppahinta maksetaan käytetyn asunnon kaupassa yleensä kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Asunnon myynnin yhteydessä voidaan kuitenkin myyjän ja ostajan kesken sopia, että kauppahinnasta osa esim. 15-20 % maksetaan kauppakirjan allekirjoittamisen hetkellä ja loppuosa myöhemmin. Myyjän kannattaa tässä tilanteessa huolehtia siitä, että asunnon omistusoikeuden siirto sidotaan kauppahinnan maksuun. Myyjä siis pidättää takaisinotto-oikeuden itsellään, kunnes koko kauppahinta on maksettu.

Kauppa on mahdollista tehdä myös siten, että ostaja saa asunnon hallintaansa heti, mutta omistusoikeus siirtyy vasta sitten, kun koko kauppahinta on maksettu.