Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Asuntosijoittaminen - tee suunnitelma ja pysy siinä.

Lisätty 07.07.2017

Oman kodin vuoksi ollaan valmiita näkemään vaivaa, vuodattamaan hikeä ja joskus tirauttamaan pari kyyneltäkin, mutta sijoitusasuntoon ei pidä suhtautua samalla tavalla. Faktat ratkaisevat. Käytä laskinta, tee suunnitelma ja pysy siinä. 

Ennen sijoittamista tutustu aiheeseen perinpohjaisesti. Seuraa myyntihintoja ja tuotto-odotuksia. Tutki eri asuntoalueita ja niiden arvonnousunäkymiä. Asuntosijoittamisen oppaita on maailma pullollaan, joten tiedon saamisen puutteesta ei asuntosijoittaminen ole kiinni.

Käänny kuitenkin ammattilaisen apuun, kun olet ensi kertaa asialla. Etenkin sillä hetkellä, kun olet vuokraamassa sijoitusasuntoasi. Vältyt todennäköisesti monelta ongelmalta.

Ennen sijoittamista tutustu aiheeseen perinpohjaisesti. Seuraa myyntihintoja ja tuotto-odotuksia. Tutki eri asuntoalueita ja niiden arvonnousunäkymiä. Asuntosijoittamisen oppaita on maailma pullollaan, joten tiedon saamisen puutteesta ei asuntosijoittaminen ole kiinni. Käänny kuitenkin ammattilaisen apuun, kun olet ensi kertaa asialla. Etenkin sillä hetkellä, kun olet vuokraamassa sijoitusasuntoasi. Vältyt todennäköisesti monelta ongelmalta.

Ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon:

1. Valitse järjellä ja laskimella, älä tunteella.

Asuntosijoittajan pitää osata laskea sijoitusasunnon todellinen tuotto. Käytä siis laskinta! Muista myös ottaa huomioon, miten lainanmaksu hoituu, jos asunnossa ei olekaan vuokralaista eikä siitä tule vuokratuloja. Mieti tarkoin, mitä etsit: pommikuntoista remontoitavaa vai vuokrauskuntoista asuntoa. Arvioi remonttikulut realistisesti. Päätä etsitkö sijoituskohdetta 2-5 vuodeksi vai 20 vuodeksi. Käy läpi kaikki asiat huolella, harkitse tarkoin, tee suunnitelma ja pysy siinä. Älä osta vain jotain kohdalle osuvaa.

2. Sijainti, sijainti ja sijainti.

Sijoitusasunnon sijainti on tärkeä. Kun se on hyvä, asunto on helpompi vuokrata. Asunnon vuokraamisessa merkitsee vuokralaiselle eniten hyvä sijainti lähellä keskustaa ja palveluja, järkevät kulkuyhteydet sekä tietysti asunnon kunto ja käytännöllisyys. Mieti, millaisessa asunnossa asuisit itse.

Muista, että myös muut sijoittavat ovat kiinnostuneita samoista kohteista. Yllättäen voikin käydä niin, että alun perin rauhallisella alueella omistusasunnoiksi tarkoitettu taloyhtiö onkin yhtäkkiä levoton vuokratalo.

3. Selvitä taloyhtiön taloudellinen tilanne ja arvioi tulevat peruskorjaustarpeet.

Tutustu taloyhtiön tilinpäätösasiakirjoihin ja 5-vuoden kunnossapitotarpeeseen sekä selvitykseen huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdista. Kiinnitä huomiota taloyhtiön mahdollisiin vuokratuloihin ja hoitovastikkeen tasoon. Varakkaimmissa taloyhtiöissä ei liiketilojen vuokratulojen takia peritä hoitovastiketta lainkaan. Ole kuitenkin huolellinen, sillä joskus vastike voi olla alhainen, koska tarvittavat kunnossapitotarpeet on saatettu jättää tekemättä. Kun hoitovastike on poikkeuksellisen alhainen tai korkea, kannattaa selvittää, mistä se johtuu.

Pyri myös selvittämään ennen ostopäätöksen tekoa, onko taloyhtiön tulevien peruskorjausten valmistelu jo mahdollisesti aloitettu ja onko niistä keskusteltu yhtiökokouksissa. Jos haluat tuottoa lyhyellä aikavälillä, vältä taloyhtiöitä, joissa on isoja remontteja tulossa lähivuosina.

4. Tarkista asunnon käyttötarkoitus.

Huomioi, että asuinhuoneistoa ei voi vuokrata liiketoimintaa varten (esim. tilitoimistot, lakiasiaintoimistot), vaikka asunto siihen muutoin olisikin sopiva.

5. Tarkista asunnon vastikeperuste.

Vastikeperuste voi olla pinta-alaperusteinen tai osakeperusteinen. Osakkeiden määrä voi olla eri, vaikka asunnot olisivatkin samankokoisia. Liikehuoneistoilla vastike voi olla eri suuruinen kuin saman taloyhtiön asunnoilla.

6. Ole realisti vuokran suhteen.

Käytä laskelmissasi varovaisia vuokra-arvioita. Tutustu itse vastaavien vuokrakohteiden vuokratasoon tai kysy vuokranvälityksen ammattilaisilta.

7. Neuvottele hyvä lainamarginaali ja varaudu korkotason nousuun.

Muista laskea viitekoron päälle myös lainamarginaali. Varaudu myös korkotason nousuun.

 8. Vuokratulo on pääomatuloa.

Vuokratulon veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 prosenttia ja sen jälkeen 34 prosenttia. Lainan korot ja asuntoon liittyvät kulut, kuten vastikkeet ja esim. vuokra-asunnon uuden lieden tai jääkaapin, saa vähentää verotuksessa.

9. Valitse vuokralainen huolella.

Tarkista ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista vuokralaisen työpaikka ja luottotiedot. Pyydä myös suosituksia.

10. Muista vakuutukset.

Vuokralaisella tulee olla kotivakuutus vahinkojen varalta, mutta voit ottaa myös itsellesi vakuutuksen, joka sisältää vastuu- ja oikeusturvan.

11. Ole tarkka tehdessäsi vuokrasopimusta.

Tee vuokrasopimus aina kirjallisesti ja kirjaa kaikki sovitut asiat huolellisesti ylös vuokrasopimukseen. Suosittelen ensimmäisen sijoitusasunnon vuokraamisen yhteydessä ammattilaisen käyttämistä apuna, jotta vuokrasopimuksessa sovitaan kaikista tarvittavista asioista.

12. Seuraa vuokranmaksua.

Tarkista vuokranmaksu tililtäsi eräpäivän jälkeen. Huomauta kirjallisesti mahdollisista viivästyksistä.

13. Muista myös verovähennykset.

Asuntosijoittajan on pääsääntöisesti itse ilmoitettava verottajalle niin vuokratulot kuin niistä tehtävät vähennyksetkin.

14. Asuntosijoittamisen alkuun voi päästä ilman asunnon omistamista.

Asuntomarkkinoihin on mahdollista sijoittaa myös ilman asunnon omistamista. Sijoittamisessa pääsee alkuun jo pienelläkin summalla eikä tuotto ole vain yhden vuokranmaksajan varassa. Asuntorahastot ovat helppo tapa aloittaa, sillä sijoittajan ei tarvitse huolehtia asunnon vuokraamisesta tai muistakaan käytännön asioista.