Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Asuntoa ostamassa - nämä asiat on hyvä tietää

Lisätty 06.09.2017

Pankista kannattaa hakea lainalupaus etukäteen.Pankista kannattaa hakea lainalupaus etukäteen.

Oletko harkitsemassa asunnon ostamista? Kun haluat, että asuntokaupat sujuvat mahdollisimman helposti, on hyvä selvittää erilaisia asioita etukäteen. Aloita miettimällä, millaista asuntoa haluat/tarvitset ja mistä. Mitä olet valmis asunnosta maksamaan ja mihin sinulla on varaa. Sen jälkeen on aika toimia.

1. Hanki pankista lainalupaus.

Lainalupaus taskussa voit tehdä ostotarjouksen heti, kun löydät mieleisen asunnon. Asunnon myyjä hyväksyy todennäköisemmin tarjouksen, missä ei ole lainaehtoa.

 

2. Laita oma asuntosi myyntiin.

Kun sinulla on oma asunto myymättä eikä sen vakuusarvo riitä uuden asunnon lainaan, kannattaa asunto myydä ensin tai laittaa ainakin myyntiin. Ostotarjous, jossa on ehtona oman asunnon myynti, tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka myyjä tarjouksen hyväksyisikin, niin hän pidättää itsellään oikeuden jatkaa oman asunnon myyntiä. Tämä tarkoittaa sitä, että asunto voi mennä sivusuun ja sen saa kolmas osapuoli.

 

3. Varaudu maksamaan käsirahaa.

Käsiraha voi olla enintään 4 % myyntihinnasta. Jos kaupanteko tapahtuu muutaman viikon päästä ostotarjouksen hyväksymisestä, myyjä haluaa yleensä käsirahan. Käsirahaa ei makseta myyjän tilille vaan välittäjän myydessä asuntoa välitysliikkeen asiakasvaraintilille. Käsiraha on osa kauppahintaa.

 

4. Muista ottaa huomioon varainsiirtovero, jos et ole ensiasunnon ostaja.

Varainsiirtovero on asunto-osakeyhtiökaupassa 2 % velattomasti hinnasta, kiinteistökaupassa 4 % kauppahinnasta. Kun välittäjä hoitaa asunto-osakeyhtiökaupan, varainsiirtovero maksetaan kaupanteon yhteydessä. Välittäjä hoitaa myös ilmoituksesta veron maksamisesta verottajalle ja isännöitsijälle. Kiinteistökaupassa varainsiirtovero pitää muistaa maksaa kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Sen maksamisesta huolehdit itse samoin kuin ilmoittamisesta verottajalle.

 

 5. Kyllä, joskus asunnon hinta nousee yli pyyntihinnan.

Ei ole edes kovin harvinaista, että Helsingin suosituimmilla alueilla asunnon hinta nousee yli pyyntihinnan. Kun asuntoa on markkinoitu oikein ja se on monen kävijän mieleen, välittäjä saa helposti useita tarjouksia asunnosta. Kun teet ostotarjouksen, kysy välittäjältä, miten ostotarjoukset käsitellään, jos tulee useampia tarjouksia. Myyjä päättää aina, minkä tarjouksista hyväksyy. Useimmiten myyjä haluaa, että kaikilta tarjouksen tehneiltä kysytään haluavatko he korottaa tarjoustaan ja hyväksyy sitten korkeimman. 

 

6. Jos ostat asunnon tai kiinteistön yksityiseltä myyjältä, et voi turvautua kuluttajaviranomaisen apuun, jos jotain ongelmia ilmenee.

Kuluttaja-asiamies ei käsittele yksityisten henkilöiden välisiä kaupan ongelmatilanteita. Tämä tarkoittaa, ettei myöskään Kuluttajariitalautakunta (KRIL) käsittele yksityishenkilöiden välisiä riitoja. Riita-asiassa, joka ei muutoin ratkea, joudutaan siis aina käräjäoikeuteen. Jos ostat välitysliikkeen välittämän asunnon, voit turvautua kuluttaja-asiamieheen ja maksuttomaan apuun. Tätä ei useinkaan muisteta tai tiedetä. (Lähteet: kuluttajariita.fi, kuluttajansuojalaki, Kiinteistönvälityslainsäädäntö)